De camera maakt de foto?

Urban Exploring Industrie

Deze blog is al een keer verschenen op de facebook-pagina van Pix74 Fotografie, maar ik vind dat het natuurlijk ook in de blogroll van de site mag staan met her en der wat toevoegingen.

“Moet” je met een spiegelreflexcamera volledig automatisch schieten? Of is de “veilige” automatische stand ook goed genoeg?
Regel van derden, de gulden snede, depth-of-field, wel of geen slagschaduw… Allemaal middelen en regels om je angstvallig aan vast te houden. Of is het mooier en spannender om daar juist van af te wijken?

En nog meer vragen: fullframe of crop, lichtsterk glas of gewoon met de kitlens, met Nikon, Canon, Fujifilm of toch met Sony schieten? Is een groot zoombereik in 1 objectief belangrijk of ga ik toch voor de lichtsterke primes?

Ik heb geen idee!

Ik weet wel dat ik van alle foto’s die ik heb gezien, niet kan zien met welke camera op welke standen ze zijn gemaakt. Een foto spreekt mij aan of juist niet. Met iedere camera kan je foto’s kan maken, de fotograaf  moet er iets moois van maken.

Laat mij koken in de keuken van een toprestaurant en ik kook dezelfde prak als dat ik thuis kook. Laat mij racen in een ferrari en ik zet echt geen toptijd neer. De kans is groter dat ik zal crashen dan dat ik de finish zal halen!

Maar waarom zou ik al die goede gear wel willen hebben dan? Iedere camera is toch goed voor mooie foto’s?

Gogbot 2014

Het maakt het allemaal een stuk gemakkelijker.
Extreem hoge ISO en toch ruisvrije foto’s krijgen met fullframe bij concertfotografie. En anders toch lichtsterk glas om zo sluitertijd toch nog kort te houden en de scherptediepte klein te krijgen.

Urban Exploring Industrie

Als je maar een camera hebt, dan kan je fotograferen. Maak veel foto’s, speel met composities; laat de foto spreken. Kijk hoe anderen hun foto’s maken. Wat hebben zij gedaan en hoe zou jij het anders doen? Vind je eigen stijl! Het leuke is, dat je onbewust gebruik maakt van de vele regels die ervoor zorgen dat je in de foto wordt getrokken.

Voor u allen die zich soms schamen als ze met hun “simpele” camera tussen de “echte” fotografen staan: blijf met veel plezier doorschieten en laat de snobs denken wat ze willen denken!

Eens of oneens? Laat het me weten!

 

Alle foto’s en teksten op deze website zijn eigendom van Michiel ter Elst. Deze mogen niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Michiel ter Elst.