Dickens Festijn Deventer, 2016

Het is half december. Kerst staat voor de deur en dusch is het tijd voor een van de leukste evenementen van het jaar: het Dickens Festijn!
Voor RTV Oost mocht ik een fotoreportage maken van dit feest. Erg leuk, vooral omdat ik 4 jaar geleden bij hetzelfde evenement mijn allereerste reportage voor hen mocht schieten. Ik ga terug in de tijd… Met een heerlijk nostalgisch gevoel.Entree Dickens Festijn DeventerTerug in den tyd dusch. Naar de 19de eeuw, de tijd van Charles Dickens.
Het duurde even voordat ik naar binnen kon. Een geschatte wachttijd van ruim een uur.  Maar zelfs dan is er al voldoende om te zien.
De luid aanwezige straatventers en viswijven met hun broodjes worst, koffie en glühwein en de  krantenverkopers zorgden voor een geweldig vermaak. Kinderen die kooltjes en aardappels aan de man probeerden te brengen, zodat ze niet naar het armenhuis hoefden. En een lichtekooi die met haar knipperende ogen flink aan het sjansen was.Personage Dickens Festijn DeventerEn dan… Ik ben voorbij de wachters met hellebaarden.
Op de vlucht voor oom agent rennen de zwervers en straatschoffies tussen de bezoekers door. Dames en heren van stand in hun prachtige jurken en pakken met hoge hoed. Netjes naar iedereen roepend “Merry Christmas!”. Alsof ze allemaal zo uit de boeken van Dickens zijn gesprongen.
Meer dan 900 figuranten die je het gevoel geven dat je echt terug bent in de tijd. En dat met 125.000 bezoekers die zaterdag! De smalle straatjes van het historisch Bergkwartier lijken langzamerhand wel te nauw te worden voor al dat volk.Agent Dickens Festijn DeventerIk was blij met mijn keuze om geen extra objectieven mee te nemen. Ik had al rekening gehouden met drukte, maar het leek wel of ik midden in het spitsuur naar binnen liep. Mijn keuze voor de 35 mm was een goede keuze. Met de weinig bewegingsruimte was de 50 mm net teveel en de 70-200 meenemen was een beetje onzinnig. Toch maar eens kijken naar een mooie groothoek…Bedelaars Kinderen Dickens Festijn DeventerPersonage Dickens Festijn DeventerPersonage Dickens Festijn Deventer Personage Dickens Festijn DeventerOndanks de enorme drukte heb ik wel genoten. Alles in stijl en vooral het Bergkwartier zorgt dat het plaatje compleet is.
De hele reportage is te zien op RTV Oost. Uiteraard zijn de foto’s ook te bestellen!

Alle foto’s en teksten op deze website zijn eigendom van Michiel ter Elst. Deze mogen niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Michiel ter Elst.